Međunarodni dan kave

Danas sve kavopije mogu doći na svoje jer slavimo Međunarodni dan kave. Mi se definitivno ubrajamo u ovu skupinu i dan nam ne može proći bez barem dvije šalice one prave turske kave. Najslađa je ona šalica kave dok smo još u krevetu u najdražoj pidžami, a cijela soba zamiriše kad se kava skuha. To je jednostavan i mali užitak koji nam može popraviti cijeli dan. 

Kava je napitak koji se spravlja od prženih sjemenki koje rastu na biljci kave te koji djeluje stimulirajuće na ljude zbog kofeina kojeg sarži u sebi. Kavu na prvi spomen povezujemo s Brazilom, koji je najveći svjetski proizvođač, no vjeruje se da je biljka prvi put otkrivena u Africi. Prvi dokazi o ispijanju kave sličnom današnjem se mogu pronaći na jugu Arapskog poluotoka sredinom petnaestog stoljeća gdje su kavu pripremali kako bi ostali budni tijekom svetih rituala. Nakon toga kava se proširila na cijeli bliski istok do Venecije iz koje je došla u sve krajeve Europe. Prvi ''kafić'' je otvoren 1645. godine u Rimu. Sada znamo zašto talijani imaju tako dobar espresso.

Mi se zahvaljujemo prvom čovjeku koji je odlučio da je dobra ideja pržiti i skuhati sjemenke ove biljke te ih popiti. U današnje vrijeme kavu pronalazimo u bezbroj varijanata i okusa i možemo ju kuhati na mnogo načina. Pijemo ju kad se probudimo, za vrijeme doručka, kada imamo naporan dan, kada moramo ostati dugo budni ili kada jednostavno želimo uživati s prijateljima. Osim u obliku napitka od kave se danas rade kolači, čokolade i mnoge druge delikatese. Kava je postala dio naših života i kulture, te je zasluženo dobila svoj dan. 

Želimo Vam slatke snove i čarobna jutra (uz šalicu kave)! 

 

Galerija