Međunarodni dan žena

''There is no limit to what we, as women, can accomplish.'' Michelle Obama. 

U nedjelju, 08.03.2020., slavimo Međunarodni dan žena. To je dan kada slavimo sve žene i sva njihova dostignuća.

Povijest obilježavanja Dana žena seže u rano 20. stoljeće, u vrijeme brze industrijalizacije. Mnoge zaposlene žene, a najviše tekstilne radnice, u to vrijeme su prosvjedovale protiv užasnih radnih uvjeta i izuzetno niskih plaća. Prvi prosvjedi su počeli još krajem 19. stoljeća, a onaj najpoznatiji se održao 08.03.1908. u New Yorku kada je oko 15.000 žena marširalo ulicama grada i zahtijevalo povećanje plaće, bolje radno vrijeme i pravo glasa. Nedugo nakon toga, 1910. godine, održana je prva ženska konferencija u Kopenhagenu i na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin, ustanovio se Međunarodni dan žena. Sljedećih godina taj dan su slavili milijuni ljudi u Europi, a žene su nastavljale prosvjede za svoja prava i mir. Demonstracije u Rusiji su bile prvi stadij ruske revolucije i dovele su do toga da je ruska feministkinja Aleksandra Kolontaj dogovorila s Lenjinom da 8. ožujak postane državni praznik za obilježavanje ''herojstva radnica''. Nakon inspirirajućih početaka, u nekim komunističkim zemljama ovaj praznik je izgubio svoju ideološku ulogu i postao dan kada muškarci iskazuju ljubav prema pripadnicama ženskog spola i on se izjednačio s Majčinim danom i Valentinovom.

Danas se Međunarodni dan žena slavi u gotovo svim zemljama i u mnogima je postao državni praznik. Polako se vraća njegov nekadašnji značaj, odnosno ponovno se ističe borba žena za svoj položaj u društvu. Čak i danas, u 21. stoljeću, mnoge žene nemaju jednaka prava kao i muškarci. Nemaju jednake plaće, nemaju jednake uvjete zapošljavanja i školovanja, nisu jednako zastupljene na vodećim pozicijama, a u nekim zemljama nemaju osnovnih ljudskih prava. To sve nam pokazuje da kao društvo moramo učiniti puno toga kako bi napredovali i iskorijenili nejednakosti.

Zato drage žene nastavite svoju borbu, nemojte se bojati, ostanite hrabre, snažne, samopouzdane, uspješne, obrazujte se, radite na sebi i na poboljšanju svog života, budite uporne i tvrdoglave i uvijek mislite na sebe!

Donosimo vam još nekoliko inspirirajućih citata uspješnih žena:

''No one can make you feel inferior without your consent.'' Eleanor Roosevelt

''To be liberated, woman must feel free to be herself, not in rivalry to man but in the context of her own capacity and her personality.'' Indira Gandhi

''Because I am a woman, I must make unusual efforts to succeed. If I fail, no one will say, she doesn't have what it takes. They will say, women don't have what it takes.'' Clare Booth Luce

''Be who you are, not who the world wants you to be.'' Coco Chanel

It’s your life – but only if you make it so. The standards by which you live must be your own standards, your own values, your own convictions in regard to what is right and wrong, what is true and false, what is important and what is trivial. When you adopt the standards and the values of someone else… you surrender your own integrity. You become, to the extent of your surrender, less of a human being. Eleanor Roosevelt

''Don't be afraid, be focused, be determined, be hopeful, be empowered.'' Michelle Obama

Kako bi se osjećale samopouzdano i ženstveno dok spavate, za vas smo pripremili 20% popusta na sve naše proizvode. Registrirajte se na naš web shop, prilikom kupnje upišite kod ''DANŽENA'' (nakon upisa koda, kliknite na prazno mjesto kako bi se kod učitao) i ostvarite svoj popust. Popust vrijedi 08.03.2020.

Ako nas želite pratiti i dalje, čitati naše tekstove i prvi saznati sve novosti registrirajte se na naš web shop i primajte naše Newslettere. Također nas možete pratiti i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Želimo vam slatke snove i čarobna jutra!

 

*Izvor slike: Pinterest

Galerija