Slatka pita od jabuka
Listopad je već daleko dogurao i možemo reći da je počela ona prava jesen, a što je to jesen bez mirisa jabuka i cimeta. U potrazi za nečim slatkim, saznali smo da je danas Svjetski dan jabuka i odlučili smo napraviti ovu ukusnu i jednostavnu pitu od jabuka.
SASTOJCI (mjera je šalica od 2,5 dl):
4 velike ili 5 manjih jabuka
pola šalice šećera
pola šalice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta i muškatnog orašćića
malo krušnih mrvica
200 g gotovog lisnatog tijesta ili tijesta za pite
0,5 dl vrhnja za kuhanje
PRIPREMA:
Jabuke očistite i ogulite te nasjecite na tanke listiće. U zdjeli s jabukama pomiješajte ostale sastojke (šećer, smeđi šećer, vanilin šećer, cimet i muškatni orašćić) i ostavite pola sata da se sjedini. Gotovo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup za pite. Tijesto izbodite vilicom i posipajte s malo krušnih mrvica. Jabuke iscijedite iz tekućine koju su pustile i složite ih na tijesto u krug u obliku ruže sve dok ne dođete do sredine. Pitu stavite peći na 180°C oko 25 min (ovisno o vašim pećnicama). Za to vrijeme uzmite ostatak soka od jabuka i zakuhajte. Kada sok zakuha u njega ulijte vrhnje za kuhanje i miješaste nekoliko minuta da dobijete gusti preljev. Gotov kolač prelijte s napravljenim umakom i uživajte!
Mi smo oduševljeni ovom tako jednostavnom pitom, a opet tako ukusnom. Ako želite, možete umijesiti i svoje tijesto, sigurni smo da će onda biti još ukusnije. Ova pita je savršena za gledanje omiljene serije u toploj pidžami dok se vani polako spušta temperatura.
Želimo vam slatke snove i čarobna jutra!